Când ar trebui să îi fac copilului meu primul control oftalmologic?
O întrebare frecventă a mamelor: "Când ar trebui să îi fac copilului meu primul control oftalmologic?
Un aspect al sănătății copilului lor care este adesea subestimat de mulți părinți este vederea. Nou-născut - De obicei, atunci când bebelușul tocmai s-a născut și este încă în spital după naștere, medicul oftalmolog efectuează o examinare a ochilor. O atenție specială este acordată bebelușilor cu risc genetic ridicat și bebelușilor născuți prematur. Scopul acestei prime examinări este de a verifica dacă există malformații congenitale (cataractă congenitală) sau infecții după naștere.
În jurul vârstei de un an- Chiar dacă nu există probleme, toți copiii ar trebui să efectueze primul control oftalmologic la împlinirea vârstei de un an. La această vârstă își dezvoltă capacitatea de a vedea cu ambii ochi, motiv pentru care este important să se efectueze o evaluare oftalmologică și ortoptică pentru a detecta din timp anomalii ale sistemului vizual.
În jurul vârstei de 2-3 ani - Următorul control ar trebui să fie efectuat între 2 și 3 ani. În plus, se evaluează orice defecte de refracție (miopie/hipermetropie/astigmatism) și/sau prezența ambliopiei, mai bine cunoscută sub numele de "ochi leneș". Identificarea timpurie a afecțiunii permite începerea imediată a terapiei pentru a restabili o vedere perfectă.
În jurul vârstei de 5-6 ani sau vârsta preșcolară - La vârsta de șase ani, înainte de începerea școlii primare, ar trebui să se efectueze un alt control oftalmologic și ortoptic, în cadrul căruia, cu cooperarea copilului, se pot efectua teste mai amănunțite și se poate evalua prezența tulburărilor funcției vizuale care îi afectează performanțele școlare.