Ce este keratoconusul?
Notiune
Keratoconusul este o boală a corneei (distrofie neinflamatorie progresivă) care afectează atât bărbații, cât și femeile la vârste fragede si care duce la o agravare constantă și progresivă; keratoconusul este cauza principală a transplantului de cornee în țările occidentale.
Simptome
Simptomele inițiale ale keratoconului sunt de obicei neclaritatea și distorsiunea vederii care pot fi corectate cu ochelari în stadiile incipiente ale bolii. Pot fi necesare ajustări frecvente la corectarea vederii pe măsură ce corneea devine progresiv mai subțire.
Un astigmatism care nu este stabil dar, dimpotrivă, evoluează de-a lungul lunilor, poate fi un semnal de alarmă. Acest lucru este și mai adevărat în cazul tinerilor, adolescenților și copiilor, persoane la care aceste simptome trebuie să conducă la un control de către medicul oftalmolog.
Cauze
Cauza keratoconusului rămâne necunoscută, deși cercetările recente par să indice că ar putea fi de origine genetică. Cu siguranță, unele cazuri de keratoconus au o componentă ereditară și studii recente indică faptul că aproximativ 8% dintre pacienți au rude afectate de boală. Frecarea excesivă a ochilor a fost, de asemenea, citată ca posibil declanșator.
- factori genetici;
- alergiile si atopia ;
- frecatul in exces la ochi - pare sa joace un rol important in dezvoltarea bolii;
- afectiuni sistemice ale tesutui conjunctiv (sindrom Ehlers-Danlos, sindrom Marfan);
- boli endocrine (tiroidiene).
Diagnostic
Diagosticul poate fi pus urmare a examinarii la biomicroscop, insa acesta constata deja existenta bolii in faza mai avansata. Cel mai important examen este topografia corneana, o investigatie rapida, neinvaziva si nedurereroasa.
Preventie
Un diagnostic precoce înseamnă a putea interveni devreme și a minimiza deteriorarea vederii. În aceste cazuri este recomandabil să se evalueze terapii precum reticularea corneei care poate stabiliza boala și poate preveni apariția unor leziuni suplimentare ale vederii.
Tratament
Reticularea corneană a colagenului sau Crosslinking (CXL) este o tehnică care combină lumina UV și riboflavina (vitamina B2) pentru a provoca o reacție fotochimică care rigidizează mecanic corneea prin creșterea numărului de legături încrucișate de colagen.