Ce este Miopia?
Noțiunea și cauzele apariției miopiei
Miopia este o deficiență a vederii foarte frecventă care se poate corecta, de obicei, cu ochelari sau lentile de contact. Dacă ești miop vezi bine obiectele aflate în apropiere, însă nu și pe cele de la distanță, care apar încețoșate.
Notiune
Miopia este cauzată de lungimea excesivă a globului ocular sau de curbura excesivă a corneei. Ca urmare, lumina se concentrează în fața retinei, făcând ca obiectele îndepărtate să apară neclare.
Opțiuni de tratament
• Ochelari sau/și lentile de contact. Acesta este cel mai simplu mod de a corecta hipermetropia.
• Chirurgia cu tehnica LASIK. Aceasta este cea mai frecvent utilizată în procedurile de hipermetropie. Tehnica LASIK modifică puterea corneei într-un mod în care vederea încețoșată este corectată. Astfel, lumina care se deplasează prin cornee poate să atingă în mod corespunzător retina situată în partea din spate a ochiului. Viziunea clară este posibilă din nou fără ochelari sau lentile de contact. Procedurile chirurgicale care vizează îmbunătățirea puterii de focalizare a ochiului se numesc intervenții chirurgicale de refracție.
• Lentile intraoculare. În cazuri speciale, există și alte tehnici chirurgicale, cum ar fi implanturile de lentile intraoculare phakice. Implanturile phakice sunt dispozitive medicale care modifică direcția razelor luminoase, astfel încât să fie perfect convergente în zona de maximă acuitate vizuală a retinei (foveea centralis). Întrucât se adresează viciilor de refracție la persoane care vor păstra cristalinul natural, ele se mai numesc și implanturti phakice (refractive). În tratamentul cataractei, cristalinul natural opacifiat este îndepărtat chirurgical, fiind înlocuit cu un implant intraocular adecvat, în acest caz se numesc pseudo-phak (conservarea cristalinului) sau pseudofabe (în urma îndepărtării cataractei).
Implanturile intraoculare phakice se aseamănă cu lentilele de contact, dar între ele există și diferențe. Printre avantajele implanturilor phakice față de lentilele de contact enumerăm:
• lipsa senzației de corp străin, spre deosebire de lentila de contact implantul intraocular practic nu se simte;
• nu necesită îndepărtarea periodică sau vreo operațiune de mentenanță;
• nu există riscuri de infecții cu bacterii sau ciuperci cauzate de purtarea lor;
• nu afectează filmul lacrimal, esențial pentru menținerea calității suprafaței corneei;
• nu există riscul de a le pierde sau scăpa pe jos