Ce este prezbiopia?

Atunci când apar dificultăți în citire, sau vedem literele dublate sau în ceață, fiind nevoiți să îndepărtăm imaginea pentru o vedere mai clară, acompaniate de un sentiment de oboseală a ochilor, sunt simptome ale prezbiopiei incipiente, iar utilizarea ochelarilor de aproape este "fiziologic" necesară la subiecții normali de peste 40-45 de ani.
În general, după vârsta de 40 de ani, mecanismul de focalizare nu mai este la fel de eficient din cauza pierderii progresive a elasticității . Pierderea elasticității cristalinului face imposibilă creșterea puterii sale dioptrice (putere de refracție, de focalizare sau de convergență), iar pentru corecție sunt necesare lentile convergente (pozitive).
În cazul în care aveți simptomele descrise mai sus, este recomandabil să efectuați un examen la un centru specializat în optometrie/oftalmologie și, dacă se constată că aveți prezbiopie, vă va fi prescrisă o rețetă pentru ochelari pentru aproape (citire, utilizarea calculatorului, munca manuală).
În cele din urmă, pierderea elasticității peste vârsta de 65 de ani poate începe să fie asociată cu pierderea transparenței cristalinului (cataractă).