Viciile de refractie

Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri ale noastre. Ne permite să distingem formele și culorile, să ne orientăm în spațiul înconjurător și să percepem profunzimea. Din păcate, uneori vederea poate fi afectată, ceea ce poate duce la o percepție mai puțin clară a obiectelor de la distanță (cum ar fi în cazul miopiei, hipermetropiei și astigmatismului) sau de aproape (cum ar fi în cazul prezbiopiei, care apare atunci când o persoană îmbătrânește). Dacă aveți probleme de vedere, este important să apelați la specialiști pentru un control. 

Ce este Miopia?

Noțiunea și cauzele apariției miopiei

Miopia este o deficiență a vederii foarte frecventă care se poate corecta, de obicei, cu ochelari sau lentile de contact. Dacă ești miop vezi bine obiectele aflate în apropiere, însă nu și pe cele de la distanță, care apar încețoșate.

Miopia este cauzată de lungimea excesivă a globului ocular sau de curbura excesivă a corneei. Ca urmare, lumina se concentrează în fața retinei, făcând ca obiectele îndepărtate să apară neclare.

Opțiuni de tratament

• Ochelari sau/și lentile de contact. Acesta este cel mai simplu mod de a corecta hipermetropia.

• Chirurgia cu tehnica LASIK. Aceasta este cea mai frecvent utilizată în procedurile de miopie. Tehnica LASIK modifică puterea corneei într-un mod în care vederea încețoșată este corectată. Astfel, lumina care se deplasează prin cornee poate să atingă în mod corespunzător retina situată în partea din fata a ochiului. Viziunea clară este posibilă din nou fără ochelari sau lentile de contact. Procedurile chirurgicale care vizează îmbunătățirea puterii de focalizare a ochiului se numesc intervenții chirurgicale de refracție.

• Lentile intraoculare. În cazuri speciale, există și alte tehnici chirurgicale, cum ar fi implanturile de lentile intraoculare phakice. Implanturile phakice sunt dispozitive medicale care modifică direcția razelor luminoase, astfel încât să fie perfect convergente în zona de maximă acuitate vizuală a retinei (foveea centralis). Întrucât se adresează viciilor de refracție la persoane care vor păstra cristalinul natural, ele se mai numesc și implanturti phakice (refractive). În tratamentul cataractei, cristalinul natural opacifiat este îndepărtat chirurgical, fiind înlocuit cu un implant intraocular adecvat, în acest caz se numesc pseudo-phak (conservarea cristalinului) sau pseudofabe (în urma îndepărtării cataractei).

Implanturile intraoculare phakice se aseamănă cu lentilele de contact, dar între ele există și diferențe. Printre avantajele implanturilor phakice față de lentilele de contact enumerăm:

• lipsa senzației de corp străin, spre deosebire de lentila de contact implantul intraocular practic nu se simte;

• nu necesită îndepărtarea periodică sau vreo operațiune de mentenanță;

• nu există riscuri de infecții cu bacterii sau ciuperci cauzate de purtarea lor;

• nu afectează filmul lacrimal, esențial pentru menținerea calității suprafaței corneei;

• nu există riscul de a le pierde sau scăpa pe jos

Ce este hipermetropia?

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale hipermetropiei sunt:

• Cefalee

• Ochi obosiți

• Ochi roșii

• Vedere încețoșată de aproape

Ca și în cazul altor vicii de refracție, este important să mergeți la controale regulate la medicul oftalmolog pentru a monitoriza evoluția acestuia. Este bine sa faceti  un control oftalmologic anual, mai ales in copilarie si peste varsta de 40 de ani, datorita schimbarilor fiziologice normale care apar odata cu varsta.

Opțiuni de tratament

• Ochelari sau/și lentile de contact. Acesta este cel mai simplu mod de a corecta hipermetropia.

• Chirurgia cu tehnica LASIK. Aceasta este cea mai frecvent utilizată în procedurile de hipermetropie. Tehnica LASIK modifică puterea corneei într-un mod în care vederea încețoșată este corectată. Astfel, lumina care se deplasează prin cornee poate să atingă în mod corespunzător retina situată în partea din spate a ochiului. Viziunea clară este posibilă din nou fără ochelari sau lentile de contact. Procedurile chirurgicale care vizează îmbunătățirea puterii de focalizare a ochiului se numesc intervenții chirurgicale de refracție.

Ochiul emetropic (ochi cu vedere naturală clară) este capabil să focalizeze corect imaginile în retină. Atunci când ochiul nu este capabil să focalizeze imaginile pe retină vorbim despre vicii de refracție, inclusiv hipermetropie.

Hipermetropia este opusul miopiei. În hipermetropie (vedere lungă), ochiul este mai scurt decât un ochi emetropic, iar imaginile se formează în spatele retinei prin nervul optic la centrele vederii din creier. Prin urmare imaginile obiectelor apropiate sunt focalizate în spatele retinei provocând neclaritate. Oamenii cu hipermetropie  au probleme de vedere atat de la distanta cat si de aproape.

În timpul copilăriei și până la vârsta de 40-50 de ani, cristalinul (lentila naturală a ochiului) poate compensa acest defect și poate focaliza imaginile din retină. Odată cu vârsta, cristalinul își pierde capacitatea de concentrare și nevoia de ochelari crește. Acest lucru este cunoscut sub numele de prezbiopie sau ochi obosiți. Factorii genetici joacă un rol foarte important. Dacă unul sau ambii părinți au hipermetropie, atunci există un risc crescut ca și copiii să aibă această problemă oftalmologică.


Ce este astigmatismul?

Corecția optică a astigmatismului se poate face cu ochelari sau lentile de contact. Pentru o corecție permanentă se recurge la chirurgia refractivă.

Chirurgial astigmatismul poate fi corectat prin tehnicile:

  • Lasek/PRK
  • FemtoLasik
  • ReLEx SMILEO
  • Implant in scop refractiv

Astigmatismul (grec. astigma = fără stigmă, fără punct de focar) este o boală a ochiului cauzată de o deformare de cornee, care atrage după sine o refracție defectuoasă a razei de lumină în globul ocular.

În cazul astigmatismului, razele de lumină albă care sosesc la ochi sub formă de raze paralele (de ex. de la un obiect îndepărtat) suferă un proces complex și inegal de refracție. Cu cât această refracție diferențiată este mai inegală, cu atât astigmatismul se consideră mai grav.
La om,  ochiul cu un astigmatism de până la 0 ,5 dioptrii (1 dpt = f-1) este considerat normal.

Sunt forme regulate de astigmatism, atunci când cele două imagini virtuale formate pe retină pot fi situate la distanțe diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală, pe când la formele neregulate imaginile se află în poziția unui unghi de 90° sau așezate oblic una față de alta.

Cauze

Frecvent bombarea corneei are o formă anormală elipsoidală, această deformare poate determina miopie (vedere scurtă), sau keratoconus sau keratoglobus care apare frecvent la ambii ochi manifestându-se frecvent ca miopie mai rar ca prezbitism (raport femei/bărbați fiind 1:2).

Practic, toți oamenii au astigmatism. Este vorba de astigmatismul fiziologic (0,50-0,75 dpt), pentru care nu se impune corecție optică, fiind însoțit de o vedere normală. Existând de la naștere, el poate fi însoțit de o ușoară evoluție și se numește congenital. Astigmatismul poate fi și dobândit, unul dintre factorii determinanți fiind intervenția chirurgicală, dar și diverse maladii oculare, precum keratocon, și pterigion.


Ce este prezbiopia?


Atunci când apar dificultăți în citire, sau vedem literele dublate sau în ceață, fiind nevoiți să îndepărtăm imaginea pentru o vedere mai clară, acompaniate de un sentiment de oboseală a ochilor, sunt simptome ale prezbiopiei incipiente, iar utilizarea ochelarilor de aproape este "fiziologic" necesară la subiecții normali de peste 40-45 de ani.

 În general, după vârsta de 40 de ani, mecanismul de focalizare nu mai este la fel de eficient din cauza pierderii progresive a elasticității . Pierderea elasticității cristalinului face imposibilă creșterea puterii sale dioptrice (putere de refracție, de focalizare sau de convergență), iar pentru corecție sunt necesare lentile convergente (pozitive). 

În cazul în care aveți simptomele descrise mai sus, este recomandabil să efectuați un examen la un centru specializat în optometrie/oftalmologie și, dacă se constată că aveți prezbiopie, vă va fi prescrisă o rețetă pentru ochelari pentru aproape (citire, utilizarea calculatorului, munca manuală).

 În cele din urmă, pierderea elasticității peste vârsta de 65 de ani poate începe să fie asociată cu pierderea transparenței cristalinului (cataractă).